Mano nuotrauka
Vilnius, Lithuania
Esu žmogus, nelinkęs į savidestrukciją.

birželio 18, 2011

Memorial Church of Heroes

Šią mintį brandinau pakankamai ilgai. Bet manau, kad tikrai verta. Gerbiamas skaitytojas turi galimybę apsišviesti šiuolaikinės architektūros klausimu –> pateisinu Architektūros studento BLOG’o vardą; gali susipažinti su mano skoniu ir svarbiausia – tobulėja mano (pasirodo) pakankamai šūdinos anglų kalbos žinios.

Here you go.

Architektai: Boczkó Architects
Vieta: Vác‘as, Vengrija
Projekto komanda: Zoltán Gábor Szepesi & Zsuzsanna Mohai
Landšafto architektai: Hajlék Tervező Bt., Vácduka
Konstrukcijų inžinieriai: Kerek és Pintér Kft, Budapest
Elektros instaliacija: Dinamic Kft, Gödöllő
Statybos paslaugos: Mopemedia Kft
Gaisrinė tarnyba: Brolex Kft, Budapest
Projektavimo plotas: 360 m2
Projektavimo metai: 2010-2011
Nuotraukos: Ákos Boczkó

Atnaujinta bažnyčia randasi Vace, mažame Vengrijos miestelyje, netoli sostinės Budapešto. Tikslas buvo suprojektuoti šiuolaikinę ir modernią bažnyčią, turint mažą biudžetą. Pastato formą nustatė amorfinis pastato sklypas, su šiek tiek išlenktomis gatvių linijomis iš abiejų sklypo pusių.

Šiuolaikinėje architektūroje bažnyčios tūris su aplinka turi komunikuoti savo asketiškumu ir paprastumu. Ankstyvieji svarstymai apie išorę privedė prie lenktų eksterjero sienų, dėl kurių pastato planas primena maldai sudėtas rankas. Išilginė pastato susibūrimų ašis buvo projektuota pagal asimetrišką (nuo centrinės ašies) pastato įėjimą, paliekant „pirštus“ dėl mažo atstumo nuo triukšmingos gatvės.

Ilgoji pastato ašis, kartu su piltuvo formos įėjimo sale veda bažnyčios susitikimų vietos link, kur akcentuojama ties centrine figūra – altoriumi. Kartu su ašimi, po mažuoju suspaustos rankos pirštu galima rasti išėjimą iš parduotuvės į sodą. Asimetriškos struktūros konstrukcija lengviau padeda suvokti subtilų suoliukų pasvirimą sakyklos link. Kadangi erdvė nėra didelė, lankytojai jaučiasi kaip didelės šeimos nariai, susodinti aplink altorių; tas pats jaučiama net ir sėdint tolimiausiose suolelių eilėse. Taip pat didelis laimėjimas buvo puritoniško ir nuosaikaus interjero įgyvendinimas naudojant modernios architektūros resursus ir šviesos, kaip statybinės priemonės naudojimas.

Tam pasiūlyta išeitis buvo besijungiantys „pirštai“ ir sniego baltumo kupoliška struktūra. Šviesa į pagrindinę erdvę prasiskverbia pro plyšius tarp [pastato] pirštų. Bažnyčios forma leidžia šviesai netiesiogiai patekti vidun, bet kartu neįleidžia triukšmo iš gatvės. Visą laiką garantuojamas geras apšvietimas, nesvarbu iš kur šviečia Saulė. Choras suteikia įvairovės asimetriškam dizainui ir kartu tarsi supanašėja su sakykla. Dėka pakopomis kylančio grindų lygio, choro stendas taip pat lengvai matomas ir nuo tolimiausių suolelių.

Pasaulietiškas XXI amžiaus žmogus į bažnyčią galėtų būti atvestas daug lengviau, jei bažnyčia padėtų kasdieniniuose ir labiau buitiškuose dalykuose, neskaitant meldimosi: pvz. rezervuoti vietas vaikų rūpinimuisi ar tėvams su vaikais. Du kambariai buvo paversti galerijomis vaikams, sugrupuotomis pagal amžių, kad jie galėtų žaisti be kišimosi į vykstančias pamaldas pagrindinėje salėje. Kadangi tai yra tik dalis iš 60 % bendro ploto, norėtume apsidairyti ir likusioje erdvėje.

60-70 cm aukščio žemės pakilimai žaliojoje zonoje apjungti į bendrą bangą, kuri šalia pagrindinio kelio seka lenktą bažnyčios sienos kontūrą. Tai yra tarsi krūmais apsodintas žemių pagrindas visai bažnyčiai. Stiprus bažnyčios korpusas įkvėpė atskirą varpinę, kuri yra neįsivaizduojamai surišta su visu likusiu ansambliu. Baltas varpinės bokštas yra dekoruotas tik nėriniuotą sieną primenančia struktūra, kurioje atsiradusios stačiakampės ertmės subtiliai didėja kylant aukštyn.

Išorinė bažnyčios apdaila atspindi vidinę tyrumą su tradicinėmis baltomis sienomis, bet norint, kad ji tarnautų, reikalauja trupučio priežiūros. Iš kiekvieno statinio tikimąsi, kad jis bus ekonomiškai pastatytas, išlaikys ekologinę pusiausvyrą, bus mechaniškai modernus ir taupus energijos vartojimo atžvilgiu.

Source: archdaily.com

 

Ir dar. Šiandien pažiūrėjau Sucker Punch. Nieko panašaus seniai nebuvau matęs. Tikra atgaiva po visų tų komedijų. Daug veiksmo, ginklų, visai gražių merginų, beprotnamių, pseudo-mistikos, smurto, sprogimų… Tikėjausi, kad bus blogesnis, bet filmas buvo tikrai neblogas ir netgi parašyčiau kokį 8-tą. Rimtai. Prašau parekomenduokit kas nors fantasy-mistinį-siaubo filmą. Labai norėčiau pažiūrėti šiuolaikinę Alisos S Šalyje versiją. MmmMMm. Kažkaip paskutinėm dienom labai smarkiai susižavėjau beprotnamiais, mediniais basliais ir kraujyje besimaudančiom merginom.

Ir dar dar. Kojos beveik nebeskauda. Kūno irgi. Matyt dėl to, kad vakar buvo skausmo epogėjus.

Ir dar dar dar. Kai guliu visą laiką turiu daug laiko pamąstyti apie viską. Ir šiaip galiu neskubėdamas ką nors parašyti BLOG’e, afkors. Šita trauma definitely atneš ir gerų permainų…

8 komentarai:

  1. Hmm.. O aš vakar tą 'Sucker Punch' žiūrėjau.. Fantastikos jame tikrai kad nepagailėta. Visko jame labai daug, gal net per daug iš tiesų. Neskirčiau aš jam tiek daug..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Esant kitoms aplinkybėms, tikriausiai, aš ir neskirčiau tiek daug.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaaaip man patiko, kad bažnyčia atrodo kaip sudėtos rankos! Labai gera idėja. Ir šiaip gražus statinys, toks gan modernus. :>
    Kaaaip man patiko, kad You're getting better! Get even more better. :3
    afkors atneš, nebešokinėsi gal iš tiek aukštai.. : D

    AtsakytiPanaikinti
  4. O nematei 2010 metų Alisos? Man patiko :)
    Bažnyčia tai nereali :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man irgi labai patiko šita bažnyčia, todėl ir verčiau šitą tekstą :D Alisos nemačiau, bet jau siunčiu ir tuojau pat pažiūrėsiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na toks... nežinau, man animacija nelabai patinka, bet ten jos ir nebuvo daug. Rašau 6,6/10. Pusė velnio :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. blemba ;DDD, geras, ir daina ta pacia iskapstei ir dar ir filma ta pati pries savaite kaip tik paziurejau.
    Man tos kovos prailgo, bet visai patiko filmo mintis... Visgi filmas visai kitoks. Man labai patiko pradzia.

    AtsakytiPanaikinti