Mano nuotrauka
Vilnius, Lithuania
Esu žmogus, nelinkęs į savidestrukciją.

rugpjūčio 23, 2011

Garay House / Swatt | Miers Architects

Dabar pusė pirmos nakties, bet aš sugebėjau. Pavargau, bet pavariau.

Lynn ir Mark Garay daugybę metų gyveno įprastam name, neįprastam sklype ant kalno šlaito, Tiburon‘e, Kalifornijoje. Jie svajojo renovuoti savo seną, vienaukštį, 7 dešimtmetyje statytą, namą į tokį, kuris būtų vertas savo, virš San Francisko Įlankos pakibusio, sklypo. Jų svajonė pradėjo realizuotis 2005-aisiais, kai buvo pastatytas 2000 kvadratinių pėdų ploto priestatas, o senasis 3200 kvadratinių pėdų ploto namas buvo iš pagrindų renovuotas.

Architektai: Swatt | Miers Architects
Vieta: Tiburon‘as, Kalifornija, JAV
Projekto metai: 2010
Nuotraukos: Russell Abraham

Sklypas yra pusės akro ploto, atgręžtas į pietus, lygiagrečiai šlaito, su visišku privatumu ir pilnu 270 laipsnių matymo kampu nuo East Bay kalvų per Angel Island salą ir San Francisko panoramą į Tamelpias kalną vakaruose. Atsižvelgiant į geodezinę sklypo padėtį, naujasis namas yra beveik visiškai nematomas šiaurinėje pusėje, kur naujasis įėjimas iš dalies yra paslėptas laikančiųjų betoninių sienų, kabančių virš kelio. Šimto penkiasdešimties metų senumo alyvmedžiai ir didelė subrendusi Mėlynoji agava kontrastuoja su penkiomis savarankiškai stovinčiomis sienos konstrukcijomis iš ilgų horizontalių Jeruzalės akmens blokų, išpjautų ir importuotų iš Izraelio pagal užsakymą. Senoviniai paviršiai ir medžiagos teikią dramatišką kontrastą moderniosios architektūros privalumams. Stiklo atplaišų pagalba, šviesa nešama į kiekvieną vidaus erdvę ir atskirdama akmenines plokštes – kurdama stiprų ritmą, duoda mažą užuominą apie ekstra-ordinarines erdves ir vaizdus kitoje praėjimo sienų pusėje.

Pagal užsakymą pagamintos juodo ąžuolo, centrinės-ašinės durys veda į gyvenamąją erdvę, kuri prasideda su žema, suspausta fojė, vedančia didesnio judėjimo vietos link. Užlieta šviesos nuo viršutinės sienos dalies langų ir stoglangių, centrinė dalis jungia gyvenamojo, valgomojo ir virtuvės „paviljonus“, su pilnai atsitraukiančiomis durimis iš trijų pusių, suprojektuotomis vidaus-išorės gyvenimo patogumui. Nuo pat prieškambario svečiai yra sutinkami gražiais Aukso Vartų tilto ir San Francisko vaizdais. Berėmiai langai, į sienas įtraukiamos durys, dramatiški, konsoliniai stogo ištęsimai, ir travertino grindys, kurios tęsiasi iš kambario į eksterjero nelygumus ir aikštelės. Travertinas vientisai, be siūlių, jungia interjero erdvę su eksterjero erdve, suliedamas ribas tarp abiejų.

Asmeninės erdvės yra pagrindinio koridoriaus galuose – vakaruose yra du vaikų miegamieji su į pietus nukreiptu balkonu ir ruošos pagalbininkės kambarys; tarp jų yra du svečių kambariai. Rytų link yra šeimininkų kambarys ir svetainė/ofisas. Kiemas ir sodai yra pietuose, bet nukreipti į rytus, pritaikant juos dykumos sausrai, apželdinti Bogenvill‘a, agavomis ir kitais sultingais augalais. Baseinas yra atspindintis, medituoti kviečiantis tvenkinys, kur vanduo susilieja su travertino krantu. Žemiau ir už baseino įrengtas naujas Bocce žaidimo kortas.

Žemutinis aukštas yra pasiekiamas per laiptinę iš stiklo, akmens ir riešutmedžio, kur leidžiantis nuo pat grindų iki lubų, galima matyti stiklinį vyno rūsį. Aplinkos grožis išnaudojamas pasitelkus langus nuo grindų iki pat lubų. Travertino grindys ir juodo riešutmedžio spintelės atkartoja spalvinį žodyną, naudojamą visame name. Laiptų apačioje yra pramogų kambarys, sporto salė ir rūbinė, lauko dušas ir privatus ofisas su atskira vonia. Pramogų kambarys ir ofisas turi privačius aukštus po plieninėm konstrukcijom — žinoma, ir vėl su nuostabiu vaizdu į Auksinių vartų tiltą, ir iliuzija, kad namas sklendžia tolyn nuo kalno, San Francisko Įlankos link.

Atviras išplanavimas kartu su funkcionaliu erdvių valdymu ir subtilūs grindų aukščio pokyčiai vietoje įprastų sienų, kombinuoti su elegantiška, bet paprasta medžiagų palete – daugiausia dramblio kaulo turkiškos travertino grindys, juodo riešutmedžio spintelės, Jeruzalės akmuo, besikeičiančios spalvos išorinė gipso apdaila (stiukas) ir permatomos anodintos aliuminės juostelės – įtakojo namą, kaip brangų, bet tylų ir rafinuotą viduje, leido maksimaliai išnaudoti nuostabius vaizdus aplinkui jį; pradedant gražiu pirmu planu ir baigiant dramatiškais San Francisko paplūdimio vaizdais.

Source’as.

 

daugiau niekada neversiu tokių ilgų tekstų. Užima be galo daug laiko ir šiaip, biškį atsibosta. Bet šitas namas man visai patiko. Eksterjeras. Į interjerą per daug nesigilinau :DDD

2 komentarai: