Mano nuotrauka
Vilnius, Lithuania
Esu žmogus, nelinkęs į savidestrukciją.

birželio 27, 2013

Ne pernelyg subjektyvu

 

Nepraėjo nė mėnuo ir aš vėl rašau, nes negaliu tylėti. Kaip lakštingala negali nečiulbėti. Šį kartą norėčiau apkalbėti paskutinį pusmetį studijuojant architektūrą. Kaip žinote, studijuoju VGTU, jau treji metai. Liko vieneri. Dabar norėčiau pasidalinti mintimis apie paskutinį (šeštąjį) pusmetį.

Teritorijų inžinerinė įranga

Labai smagi paskaita, į kurią galima neiti. Kalbama apie miestų tipus, jų infrastruktūrą ir kt. Pakankamai įdomu, bet pakankamai pasidaro nesvarbu, kai artėja peržiūrų metas ir reikia ruoštis urbanistikos peržiūrai. Atsiskaitymas – egzaminas ir kursinis. Egzaminui reikėjo pasiruošti, o kursinis labai nesudėtingas – plečiamo miestelio inžinerinių tinklų planas su pjūviu. Smagiai pasidaro per vieną dienelę. Dar vienas didelis pliusas, kad kursinio nereikia spausdinti (šiaip ar taip spalvotas A3 – nėra taip pigu), galima dėstytojui atsiusti el. paštu. Galutinis įvertinimas (gavau 9) susideda iš kursinio ir egzo. Dėstytojo pavardės neatsimenu, bet plikas, nesenas ir lengvai sukalbamas Nykštys į viršų

Šiuolaikinio meno kalba ir architektūra

Turbūt labiausiai atpalaiduojanti paskaita iš visų. Iš esmės šioje programoje yra trys pasirinkimai: tapyba, skulptūra ir grafika. Berods. T.y. pusę metų dirbate su savo pasirinkta šaka ir paskui pristatote galutinį darbą. Nežinau kaip kitur, bet tapyboje, žinoma, reikia ir tapyti, šįmet reikėjo minimum nutapyti dvi interjero interpretacijas, Mindaugo tilto interpretaciją ir sugalvoti kokią nors tapybinę (arba ne) instaliaciją mieste. Kiek teko girdėti, žmonėms iš ŠMC patiko mano idėja. Ir gal būt jie norės, kad kada nors ją realizuočiau Nustebusi šypsena Apie dėstytoją galiu pasakyt tik pačius geriausius atsiliepimus; tapyba su L.P. yra gera relaksacija ir čilautas. aBsoliučiai jokio streso. I mean it.

Urbanistinė kompozicija

Paskaita, į kurią per pusmetį nuėjau tris kartus. Du kartus sėkmingai, vieną kartą nesulaukiau dėstytojų Plati šypsena Esmė - iš trijų mastelių išanalizuoti pasirinktą miestą. Pirmas mastelis yra miesto vaizdas, antras – rajono ir trečias mažesnio mikrorajono. Užduotis – padaryti analizę, ją atvaizduoti trijuose maketuose ir užsigardžiavimui – švarus juodraštinis viešosios erdvės projektėlis ar idėja, kuri, mano atveju, sugalvota ir padaryta likus 2 h iki peržiūros. Gavau 8. Fair enough. Dėstytojavo trys prodekanai berods, o gal tik du. Bet esmė, kad dėstytojai pakankamai sukalbami.

Miestelio plėtros projektas

Tikra šešto semestro vinis už 8 kreditus. Berods. Viską, ką per praeitą pusmetį dariau, vienaip ar kitaip buvo susijęs su šituo dalyku. Viskas prasidėjo, kai praeitą vasarą atlikom <2k gyventojų turinčio pasirinkto miestelio analizę ir per šį pusmetį turėjom padaryti jo >30% plėtros projektą. Turint galvoje, kad kartu mokiausi dirbti su Illiustratoriumi ir tuo pačiu dariau analizės-plėtros planus, buvo gan sunku. Urbanistika mokslas ne juokai. Šiaip, aš nemanau, kad kada nors būsiu urbanistas. Arba geras urbanistas. Dėstytojavo profesorius ir asistentė-docentė. Negalėčiau jų vertinti ypatingai teigiamai, nes, nu blemba, visada pagrindinio projekto metu gaunu keistu dėstytojus. Beveik visada. Įvertinimas - visai džiaugsmingas 8.

Kraštovaizdžio architektūros pagrindai

Vienas labiausiai užknisusių dalykų praeitame pusmetyje. Užkniso, nes dėstytojos (viena iš jų buvo ir miestelio plėtros dėstytoja), švelniai tariant, nesikeikiant, įsivaizdavo, kad jų dalykas yra svarbiausias. Man asmeniškai, landšaftas yra toks pat šūdinas dalykas kaip ir architektūrinė inžinerija – į ją stoja tie, kam pritrūksta smarvės įstoti į architektūrą. Deja, bet taip ir yra. Esmė ta, kad šitam dalykui, grupiniame darbe per daug dėmesio neskyrėm, ne vien dėl to, kad tai buvo sunku, bet ir dėl to, kad dėstytoja, švelniai tariant, buvo tipiška Jurgos muzikos gerbėja. Tikiuosi supratote, ką noriu pasakyti. Atsiskaitymas – parko sklypo analizės planšas + projekto planšas + egzas. Įvertinimas – sunkiai gautas 8.

Statybos ir teritorijų planavimo teisė

Vienas lengvesnių dalykų per pusmetį. Teorinės paskaitos, kuriose Ž. pasakodavo apie teisės ir įstatymų pagrindus. Pakankamai įdomu, bet neperskaičius vis tiek nieko per daug neišmoksi. Atsiskaitymas – kažkiek klausimų, kurie nesukėlė jokių problemų. Bet vis tiek kažkodėl gavau 8 Plati šypsena

 

Taigi, ne pats geriausias, bet ir ne pats blogiausias pusmetis.

Dabar skaitau knygą, kurią kaip ir turėjau perskaityti prieš stodamas. Arba prieš antrą kursą.

LIETUVOS ARCHITEKTŪROS ISTORIJA I

Aš kartais romantizuodamas pamąstau koks galėčiau būti architektūros istorikas ir teoretikas…

P.S. S (Juliet) pasidalino foto, kaip atrodo angelų šūdas. Skanaus.

[22:57:02] Juliet: bet tu pazek : OOOO
[22:57:06] Juliet: dievisko skonio
[22:57:10] Juliet: ten tikrai angelu shudas
[22:57:12] Romeo: o jeigu neskanus? : D
[22:57:15] Romeo: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
[22:57:19] Romeo: pezda :DDDDDDDDDDDDDD

1 komentaras: